Bier Keurmeesters Gilde BKG

Biertypenlijst

Wat zijn biertypen?

Biertypen zijn geen vaststaand feit. Discussie over biertypes is eindeloos mogelijk.
Biertypen komen en gaan en zijn aan verandering onderhevig. Dicteerde de markt ongeveer 10 jaar terug vooral zoet en plakkerig, thans lijkt de wind van bitter en wrang flink te waaien. Amerikaanse hoppen worden steeds vaker gebruikt in biertypen waar zij eerder nimmer werden aangetroffen. 
Rijping op hout is ook een trend die door steeds meer brouwers gevolgd wordt en ook rookbieren mogen zich in een toenemende populariteit verheugen. Kortom "bierland" staat nooit stil.

Categorie├źn

Biertypen dienen om de realiteit in "bierland" te categoriseren zodat wedstrijden mogelijk worden. Een type wordt gevormd door een groep bieren van verschillende brouwerijen, die op belangrijke punten sterk op elkaar lijken. Naarmate er meer bieren binnen de definitie van een type vallen wordt het type sterker. 

Typenlijst

De lijst van typen is ontstaan uit de rubricering die in het normale taalgebruik ook wordt gebezigd. In het normale taalgebruik zijn de definities niet erg strikt. Het BKG heeft daarom bij de bestaande benamingen van de typen een definitie opgesteld door daarbij de typische eigenschappen aan te geven.

De BKG typenlijst die zo ontstond, is dus een lijst die door het BKG is opgesteld en die door het BKG wordt gebruikt tijdens keuringen. De lijst wordt samengesteld door de Technische Commissie van het BKG onder leiding van Derek Walsh. De Technische Commissie heeft tot taak de realiteit in "Bierland" op enige gepaste afstand te volgen los van de waan van de dag.

Keuringen

Tijdens keuringen door het BKG gelden de definities uit de BKG typenlijst. In de typenlijst worden de typen beschreven en worden voorbeelden van elk type gegeven. De BKG typenlijst past zich voortdurend aan de veranderende realiteit aan. De geldende lijst wordt via de BKG site gepubliceerd.  De biertypenlijst wordt door het LABO vastgesteld op voordracht van het BKG.
Per maart 2015 is de biertypenlijst geactualiseerd.
De BKG biertypenlijst kun je hier downloaden.

Hier kun je de BKG biertypenlijst vinden als website (met dank aan Edwin Slothouber) BKG Biertypenlijst

BKG-logo