Opleiding Bier Keurmeester BKG
Cursus
Start cursus:
Winter 2026
Deel 1 bestaat uit 4 lessen, inclusief bekwaamheidstest. Er is plek voor 24 deelnemers.
Deel 2 bestaat uit 4 lessen, inclusief examen. Er is plek voor 16 deelnemers.
Plaats:
Deel 1
Clubgebouw Kanovereniging Keistad
De Stuw 1
3813 TX Amersfoort
Deel 2
N.t.b.
Kosten:
De kosten voor deelname aan de cursus is € 500,- indien beide delen worden gevolgd. De kosten voor enkel deel 1 bedragen € 350,-.
Dit is inclusief een gedrukt exemplaar van de Biertypengids, glazenset, tijdens de cursus te proeven bieren, geur- en smaakafwijkingen, het examen en eventueel eenmaal een herexamen.
Deelname:
Voor deel 1 is brouwervaring een pré maar niet vereist. Toelating gebeurt op basis van 'first come first serve'. Voor deel 2 is een voldoende op de bekwaakheidstest en brouwervaring vereist (minimaal 2 jaar). Cursisten die de ambitie hebben om keurmeester te worden, hebben voorrang bij de toelating tot deel 2.
Inschrijving:
Opgave voor de cursus kan plaatsvinden door een email te sturen aan het bestuur van het BKG met daarin naam, adres, woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer (vast en mobiel).
De opgave is pas definitief nadat de kosten voor de cursus zijn overgemaakt op reknr. NL59 INGB 0008 4898 53 tnv Bierkeurmeestersgilde -BKG- .
Les 1.
Datum: 31-01-2026
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: Amersfoort
Mout en proeven
Introductie in proeven en specialisatie op mout
(Pilsener, Urtyp, Kuit, Alt, Oatmeal Stout, Irish Red, Dubbelbock, Barley Wine, Baltic Porter)
Deze bieren worden tijdens de les geproefd.
Er worden 4 afwijkingen behandeld.
Huiswerk:
Graan- en moutsoorten, kenmerken en toepassingen.
Les 2.
Datum: 28-02-2026
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: Amersfoort
Hop
Specialisatie op hop
(Bitter Blond, IPA, Pale Ale, New England IPA, Black IPA, Session IPA, Double IPA)
Deze bieren worden tijdens de les geproefd.
Er worden 4 afwijkingen behandeld.
Huiswerk:
Hopvariëteit, -kenmerken en toepassingen.
Les 3.
Datum: 04-04-2026
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: Amersfoort
Gist en bacterie
Specialisatie op gist
(Berliner Weisse, Brettanomyces Blond, Kölsch, Saison, (Dunkel)Weizen, Oude Lambiek, Vlaams Rood, Brut, Dubbel, Quadrupel)
Deze bieren worden tijdens de les geproefd.
Er worden 4 afwijkingen behandeld.
Huiswerk:
Gisten, soorten, verschillen en toepassingen. Evenals bacterie toepassingen.
Les 4.
Datum: 02-05-2026
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: Amersfoort
Additieven
Specialisatie op additieven als fruit, kruiden, specerijen, houtrijping en barrel-aged.
(Witbier, Gose, Kriek, Framboise, Tripel, Scotch Ale, Imperial Stout)
Er vind een bekwaamheidstest plaats om 14:30.
Huiswerk:
Gisten, soorten, verschillen en toepassingen. Evenals bacterie toepassingen.
Deel 2
Inhoud van de cursus:
De cursus zal worden gegeven door keurmeesters van het BKG.
Tijdens de cursus neemt een cursist eenmaal een zelf gebrouwen bier mee dat gedurende de cursus wordt beoordeeld. Voorts moet tijdens de cursus minimaal eenmaal als steward (assistent keurmeester) worden deelgenomen aan een wedstrijd. De keurmeester-uitzender maakt hiervoor een indeling.
Afwezigheid:
Tijdens de cursus mag 1 cursusdag worden gemist. Deze afwezigheid kan worden gecompenseerd door een vervangende opdracht.
Indien de cursist meer dan 1 cursusdag mist, kan aan het examen niet worden deelgenomen.
In uitzonderlijke omstandigheden is het besluit van het BKG bestuur bindend.
Examen:
Tot het examen zijn toegelaten de cursisten die minimaal 6 cursusdagen aanwezig zijn geweest, waarbij de presentatie als voldoende is beoordeeld en de steward beurt tijdens de cursus is uitgevoerd.
Tijdens het examen wordt het cursusboek, de informatie op de website, alsmede het boek "Verander Water in Bier, Adrie Otte, (2018)" als bekend verondersteld.
Het examen zal in Hoofddorp plaatsvinden.
Als het examen vanwege een geldige reden wordt gemist, kan aan het herexamen worden deelgenomen. Het herexamen valt samen met jaarlijkse licentietoets van het BKG.
Les 5.
Datum: n.t.b.
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: n.t.b.
Blind biertypen herkennen
2x5 bieren Klasse A - C
5 afwijkingen blind
Drie amateurbieren keuren en een keuringsformulier invullen.
Drie cursisten nemen ieder een zelfgebrouwen bier mee. Neem minimaal 10 flesjes per amateurbier mee naar de cursusdag.
Huiswerk:
Blind biertypen herkennen, keurmeester-assistent leren + toepassen.
Les 6.
Datum: n.t.b.
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: n.t.b.
Blind biertypen herkennen
2x5 bieren Klasse B - D
5 afwijkingen blind
Drie amateurbieren keuren en een keuringsformulier invullen.
Drie cursisten nemen ieder een zelfgebrouwen bier mee. Neem minimaal 10 flesjes per amateurbier mee naar de cursusdag.
Huiswerk:
Blind biertypen herkennen, keurmeester-assistent leren + toepassen.
Les 7.
Datum: n.t.b.
11.00 – 15.30 uur.
Locatie: n.t.b.
Blind biertypen herkennen
5 bieren Klasse A - C
5 bieren Klasse B - D
Subtypes verdieping, sensorische ontwikkeling.
Drie amateurbieren keuren en een keuringsformulier invullen.
Drie cursisten nemen ieder een zelfgebrouwen bier mee. Neem minimaal 10 flesjes per amateurbier mee naar de cursusdag.
Huiswerk:
Blind biertypen herkennen, keurmeester-assistent leren + toepassen.
Les 8.
Datum: n.t.b.
11.00 - 15.30 uur
Locatie: n.t.b.
Examencommissie:
Onderdelen van het examen:
- Keuren van drie (amateur)bieren
Tijdsduur: 90 minuten.
Cursusboek mag worden geraadpleegd.
De examen kandidaat krijgt 3 amateur bieren te keuren. De keuring moet worden uitgevoerd als betreft het een keuring tijdens een reguliere wedstrijd. Tijdens dit onderdeel wordt ook beoordeeld of de kandidaat ordelijk en methodisch te werk gaat. Ook wordt beoordeeld of de uitrusting van de examen kandidaat aan de voorwaarden van het BKG voldoet (zie ook cursusboek, website). Deze onderdelen tellen mee bij de vaststelling van het cijfer voor dit onderdeel.
Beoordeling van de keuringsformulieren vindt plaats door 3 ervaren keurmeesters. Zij beoordelen of het formulier goed en volledig is ingevuld en of de juiste geur- en smaakkenmerken / afwijkingen door de examen kandidaat zijn herkend.
Om te kunnen slagen voor het examen moet minimaal een 6 worden behaald voor dit onderdeel. Indien een 5 wordt behaald, moet een herexamen worden afgelegd. Compensatie van het cijfer met een ander examen onderdeel (bijvoorbeeld een 7 op een ander onderdeel) is niet mogelijk. Wordt voor dit onderdeel een 4 of lager behaald, is men gezakt voor het examen. - Blind biertypen herkennen
Tijdsduur: 45 minuten.
Het cursusboek mag worden geraadpleegd.
De examen kandidaat krijgt 5 biertypen achter elkaar proeven en te beoordelen. Op een lijst moet een eerste en een tweede keus per geproefd biertype worden aangegeven. Is de eerste keus het goede antwoord, dan levert dat 2 punten op. Is de eerste keus fout maar de tweede keus goed ingevuld, dan levert dit 1 punt op.
Om te kunnen slagen voor het examen moet minimaal een 6 worden behaald voor dit onderdeel. Indien een 5 wordt behaald, moet een herexamen worden afgelegd. Wordt voor dit onderdeel een 4 of lager behaald, is men gezakt voor het examen.
Omdat tijdens het examen ook een licentietoets voor de keurmeesters wordt gehouden, zal dit onderdeel tweemaal worden afgenomen. Eenmaal voor de Klassen A/C en eenmaal voor de Klassen B/D. De cursisten mogen aan beide onderdelen deelnemen, maar hoeven slechts één onderdeel (A/C of B/D) met een voldoende af te leggen. - Blind fouten in bier herkennen
Tijdsduur : 45 minuten.
Het cursusboek mag worden geraadpleegd.
De examen kandidaat krijgt 5 bieren te proeven waarin een fout te herkennen is of een fout is aangebracht door en toevoeging. De hierbij gebruikte biertypen is: Pilsener.
Op een lijst moet een eerste en een tweede keus worden aangegeven per aangeboden bier. Is de eerste keus het goede antwoord, dan levert dat 2 punten op, is de eerste keus fout maar de tweede keus goed ingevuld, dan levert dit 1 punt op.
Een 5 op het onderdeel Blind Biertypen herkennen of een 5 op het onderdeel Kennistoets, kan met dit onderdeel worden gecompenseerd als het cijfer van beide onderdelen gemiddeld een 6 of hoger is.
Als het onderdeel is beëindigd en alle formulieren zijn ingeleverd, krijgt de examen kandidaat te horen welke fouten zijn aangeboden. - Kennistoets (Open vragen en meerkeuze vragen)
Tijdsduur : 45 minuten
Boeken en externe bronnen mogen niet worden geraadpleegd.
De examen kandidaat krijgt 10 open vragen en 50 "goed / fout" vragen te beantwoorden.
Op dit onderdeel moet minimaal een 5 worden behaald. Wordt een 5 behaald dan kan dit worden gecompenseerd met een 7 of hoger op een van de andere onderdelen. Wordt voor dit onderdeel een 4 of lager behaald, is men gezakt voor het examen.
Uitslag van het examen:
De kandidaat is geslaagd voor het examen als op alle onderdelen een voldoende is behaald.
Op het onderdeel "keuren van amateurbieren" moet een 6 worden behaald en is compensatie niet mogelijk. Op de overige examen onderdelen mag slechts 1 x een 5 worden gecompenseerd.
Een herexamen moet worden afgelegd als op meer dan één onderdeel een 5 is behaald.
De kandidaat is voor het examen gezakt als op één of meer onderdelen een 4 is behaald.
Na het laatste onderdeel van het examen gaat de examen kandidaat weer naar huis. De examen commissie bespreekt alle examen kandidaten en stelt de uitslag vast. De examen kandidaten krijgen de volgende dag per telefoon of email bericht van het behaalde resultaat.
De uitslag van het examen wordt vastgesteld door de door het BKG bestuur aangewezen examen commissie. Indien over de uitslag van het examen een geschil ontstaat, is het besluit van het BKG bestuur bindend.
Als de kandidaat is geslaagd, wordt het certificaat per email opgestuurd.
Herexamen.
Locatie:
Nog niet bekend.